Wat is Art Clay Silver

Art Clay Silver (ACS) is een merk metaalklei. Het bestaat uit heel fijne gerecyclede zilverdeeltjes. Deze worden vermengd met een organisch bindmiddel en water. Op deze manier voelt zilver als klei en laat zich ook zo verwerken. Na het vormen laten we het drogen tot we er zeker van zijn dat al het water verdampt is. Dan kan je schuren en verder toevoegen.

Dan bakken we het af op minimaal 750 C. Ik heb hier een speciale oven voor, maar dit is ook te realiseren met een gasbrander. Tijdens het afbakken verbrandt het bindmiddel helemaal, daardoor krimpt het sieraad. De zilverdeeltjes smelten aan elkaar. Wat overblijft is een sieraad of object van puur zilver. Dit krijgt het keurmerk 999. Doordat het uit puur zilver bestaat is de kans op allergische reacties op deze sieraden aanzienlijk kleiner.

Er is ook een Sterling Silver 950. Deze vraagt een iets ander en langer afbakproces, waardoor het minder aantrekkelijk is voor cursussen en workshops. Voordeel is echter wel dat deze vorm sterker is na het afbakken door de toevoeging van koper.

Er zijn verschillende producten van ACS. Naast de klei is er ook een Syringe en een Paste, hier is meer water aan toegevoegd. Art Clay Paper laat zich verwerken als papier.

Zilver is niet de enige metaalklei. Er is Art Clay Gold, Copper en Bronze. Er zijn nog vele andere merken met ieder eigen voordelen en beperkingen. De ontwikkelingen staan niet stil. Deze Basemetals zijn goedkoper in aanschaf, maar moeilijker om succesvol af te bakken.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar het is erg belangrijk het juiste materiaal te kiezen voor hetgeen je wilt maken. Een goed opgeleide instructeur kan je hier bij helpen.

afbakken op 750 C
afbakken op 750 C